20 september 2018

Het tuin ontwerp

Het tuin ontwerp

Nadat u het stappenplan heeft doorlopen kan uw droomtuin op papier worden gezet. Het is een aanrader om u eerst goed te oriënteren wat er zoal op de markt te koop is. Aangezien niet iedereen groenen vingers heeft kunt u er voor kiezen om een tuinarchitect in te huren voor uw tuin ontwerp. Een voordeel van het inschakelen van een architect is dat hij als geen ander weet waar u op moet letten. Hij past bijvoorbeeld de tuin aan op de stijl van het huis, of een eventuele vijver wel genoeg zonlicht krijgt, welke tuin eenvoudig is in onderhoud etc.

Men denkt al snel dat het inschakelen van een tuinarchitect bij voorbaat duur is, maar het inrichten van een tuin is sowieso geen goedkope zaak. Daarom is een gerealiseerd ontwerp dat meteen goed is uiteindelijk voordeliger.

Als u er voor kiest om zelf uw tuin te gaan ontwerpen is het een aanrader om speciale software over dit onderwerp te kopen. Zo kunt u op uw eigen PC uw droomtuin gaan ontwerpen. Er zijn zelfs softwarepakketten waarbij u virtueel door uw tuin kunt lopen! Heeft u geen PC maak dan gebruik van millimeterpapier en maak een schaaltekening. Schetsen gaat het best met een zacht potlood. Pas wanneer het ontwerp definitief is kun je de potloodlijnen met inkt overtrekken. Belangrijk is dat u op uw <h2>tuin ontwerp</h2> aangeeft waar het noorden zich bevindt. Als dat gebeurt is moet u bepalen waar de ramen, de poort en de deur zich bevindt in het tuin ontwerp? En hoe schijnt de zon op de tuin? Welke elementen moeten bewaard blijven? Hoe loopt het pad van de poort en schuur naar het huis? Daarna kunt u overgaan tot het tekenen van de grote elementen, zoals de vijver, de kweekkas, het gazon of het terras.

Een handige methode om uw tuin in te richten is om uw tuin te zien als een huis met kamers: elk heeft zijn eigen inrichting. Zo kunt u in de ene kamer een rotstuin creëren, in de ander een vijvertuin. Let er wel op dat bij een kleinere tuin dit plan moeilijker te realiseren is, maar niet onmogelijk.

Plaatsing en effecten

Eerst gaan we kijken naar het terras. De plaatsing van het terras in de tuin is zeer belangrijk. Zeker voor de liefhebbers van zonnebaden. U moet dus goed nadenken over de plaats van uw terras. Houd rekening met de ondergangsplaats en de opgangsplaats van de zon in uw tuin. Wie de hele dag in het zonnetje wil zitten doet er goed aan twee of zo nodig drie terrassen aan te leggen voor de ochtend, middag en avond. Plaats ook nooit bomen of hoge heggen naast uw terras, deze kunnen namelijk de zon ontnemen van het terras. Houd bij het ontwerpen van een terras rekening met een ruimte van 2m� voor elke zitplaats. Zorg er dus voor om uw terras voldoende groot te maken. Doet u dat niet dan kan dat tot irritatie leiden als u visite in uw tuin ontvangt.

Als we naar de paden in de tuin gaan kijken dan kunnen we verschillende functies van paden onderscheiden. Een hoofdpad moet al gauw 70 � 80 cm breed zijn. Wilt u er met de fiets door kunnen is dat rond de 1.25m. Voor kleine paadjes die gebruikt worden bij tuinonderhoud moet u rekening houden in het tuin ontwerp met een breedte van 50 cm. U hoeft een pad niet recht te laten lopen. Een slingerend pad brengt een ruimtelijk effect.

Ook kunt u gebruik maken van middelen om de tuin iets extra’s te geven. Als u bijvoorbeeld en kleine tuin heeft dan kunt u die groter laten lijken door een pergola of een heg in de lengte te plaatsen in uw tuin ontwerp.

. De tuin kunt u breder laten ogen door elementen in de breedte te plaatsen. Spanning kunt u in de tuin brengen door gebruik te maken van diagonalen. Rust in uw tuin kunt u brengen met behulp van een gazon in het mooie tuin ontwerp.

Designed by Maikel ©