20 september 2018

Help, lekkage!

Lekkage met water ontstaat vaak in de badkamer of in de keuken. Dé plekken waar veel water gebruikt wordt en waar de meeste koppelingen en aansluitingen zitten. Een druppelende kraan is het minst erg – kwestie van een leertje vervangen – maar een gesprongen leiding waarbij bij thuiskomst het water je tegemoet komt golven over de drempel is op zijn zachtst gezegd dramatisch.

In de badkamer en keuken wordt veel water gebruikt met douchen, wassen, koken en het toilet. Het water wat gebruikt wordt, wordt door een heel systeem van leidingen naar de plek van bestemming geleidt, vaak in combinatie met veel hoekjes en bochtjes. Op deze plekken – met verschillende koppelstukken – is de kans groot dat er lekkage ontstaat. Het is immers een onderbreking van de gewone rechte waterleiding waarin het water geen andere kant op kan dan rechtdoor. Een koppeling die niet helemaal goed aangesloten is, of iets scheef is aangedraaid, is een verhoogde kans op lekkage. Water zoekt zijn weg overal tussendoor en met de eerste druppels die aan de waterleiding hangen, is de lekkage een feit. Laat voordat de lekkage erger wordt, een loodgieter die koppelingen repareren en nakijken.

Ook de afvoer van water kan voor problemen zorgen. Ze ontstaan vaak in vloeren en plafonds. De reden van die lekkage kan ouderdom zijn: het bevestigingsmateriaal, de lijmen of de koppelstukken zijn in de loop van de jaren opgelost of verpulverd. Maar ook vuil, vettigheid en haren kunnen de leidingen laten dichtslibben waardoor ze een lekkage kunnen veroorzaken. Deze lekkages kunnen soms lange tijd onopgemerkt blijven maar vroeg of laat verraad een lekkage zich door het spoor van kringen en vlekken die het achterlaat op de muren en in het plafond. Roep er een loodgieter bij om het te verhelpen, hij kan na onderzoek vertellen wat de oorzaak is en hoe het opgelost kan worden.

Een acute lekkage?

Loopt het water er met straaltjes uit, of hangen de druppels aan het plafond? Sluit meteen de hoofdkraan en bel een loodgieter. Een vakman heeft een 24-uurs dienst voor spoedgevallen, hij zal het probleem snel verhelpen.

Designed by Maikel ©